Låt oss stressa över julmaten, beställ julcatering från Svenska Kulturpärlor

Sörmlands smidigaste julbord!

Snart är julen här och alla julbord med släkt och vänner ska inhandlas, tillagas och dukas fram. Ofta hinner det dessutom bli mer än ett julbord när inte alla kan fira tillsammans under en och samma dag. Att handla och ställa sig vid spisen om och om igen kanske inte känns jättelockande? Tur att vi kan hjälpa er då!

Från våra pärlor Gripsholms Värdshus i Mariefred, Dufweholms Herrgård i Katrineholm och Södertuna Slott utanför Gnesta kan vi erbjuda julcatering för er som inte bara vill fira jul flera gånger om, utan för er som dessutom vill äta med familjen i hemmets lugna vrå.

Det enda ni behöver göra är att kontakta den pärla som passar er med er beställning, hämta upp maten vid önskat tillfälle, duka fram och njuta! De varma rätterna är tillagade och ska bara värmas i ugnen på 175 grader i 10–15 minuter. I vår julcatering får ni klassiska godsaker som inlagd sill, vitlöksgravad strömming, köttbullar, Janssons frestelse, ägghalvor, lax, julskinka, rökt lamm, ostar, desserter och mycket annat smått och gott.

Med Sörmlands smidigaste julbord från oss blir julen så lugn som den borde vara. Mer tid till att umgås med släkt och vänner – mindre tid i julstressen på affären och framför spisen. Bra va?

 

Julcatering från Svenska Kulturpärlor:

Julbord avhämtning 1–9 personer
495 kr per person

Julbord avhämtning grupper om 10 eller fler (ej 23–25/12)
395 kr per person

Julbord avhämtning 23–25/12 oavsett antal personer
495 kr per person

Barnpris
25 kr per år upp till 12 år.

Julcatering avhämtas mellan 24/11 till 25/12. På julafton och juldagen sker avhämtning fram till kl. 12.00. För catering på julafton och juldagen måste beställning göras senast den 20/12.

Vinnaren av Årets sommarjobbare 2018

Grattis Noorali – Årets Sommarjobbare 2018!

Nu har vinnaren av Årets Sommarjobbare 2018 utsetts och vinnaren blev Noorali Atayee på anrika Green Hotel i Tällberg – Grattis!

I år är första gången priset Årets Sommarjobbare delas ut. Priset ges till en person som gjort betydande insatser på en restaurang, krog eller café under sommaren 2018. Flera duktiga sommarjobbare har blivit nominerade bredvid vinnaren Noorali och nomineringarna har trillat in ända från Kiruna i norr till Sölvesborg i söder.

Juryn som valde ut Noorali bestod av 12 personer som har framstående roller i restaurang-Sverige och förutom titeln Årets Sommarjobbare vinner Noorali Atayee också en lyxig weekend på någon av pärlorna Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred eller Södertuna Slott utanför Gnesta.

Noorali och alla på Green Hotel är mycket stolta över utmärkelsen. Själv säger Noorali:
– Att jobba inom restaurang är som att hitta hem eller som att hitta en andra familj. I denna bransch finns så mycket värme och gemenskap, man ger varandra så mycket. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad som fick denna möjlighet.

Tanken med Årets Sommarjobbare är att lyfta unga i restaurangbranschen och visa vilka karriärmöjligheter branschen erbjuder. Alla restauranger, barer och caféer har under sommaren haft möjlighet att nominera sina bästa sommarjobbare.

– Noorali är helt klart en värdig vinnare av titeln Årets Sommarjobbare 2018. Ett pris som ska motivera unga att se möjligheterna i restaurangbranschen. Noorali visar precis den glöd som behövs i restaurangbranschen och som kommer kunna ta honom långt i sin yrkesroll, säger Fredrik Åström, Svenska Kulturpärlors VD.

Nomineringen till priset lyder:
”Noorali är verkligen värd en guldstjärna för den utvecklingsresan han gjort. Noorali kom till Sverige utan att kunna det svenska språket eller yrket. Från att hugga ved till att bli en av de bästa servitörerna i huset. Noorali kan nu flytande svenska och även engelska. Han ger gästerna det lilla extra med perfekt timing och ett strålande humör med en inställning att allt kan ordnas. Han är den som ställer upp när någon blir sjuk, han är den som finns där när man behöver en extra hand och han är den som sprider glädje i hela arbetslaget fast han kämpar om att få stanna i vårat avlånga land.”

Här kan ni även läsa en artikel från Hotellrevyn om Noorali och Årets sommarjobbare 2018.

Årets Sommarjobbare instiftat av Svenska Kulturpärlor

Boka julbord hos Svenska Kulturpärlor för dig och vännerna, kollegorna eller familjen

Julweekend på en pärla

Är det svårt att välja vem i familjen ni ska fira jul hos? Vi har lösningen! Samla hela familjen och fira jul på någon av våra pärlor Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta. En julweekend på någon av våra pärlor är något ni inte bör missa.

Med traditionella julfiranden bjuder pärlorna in till en värmande stund i avkopplande atmosfär. Med genuin julmat lagad av de bästa råvarorna njuter ni av mättande julbord med glögg och efterföljande dessertbord i stämningsfull miljö.

På alla pärlor bjuds ni på lunch, eftermiddagsfika, julbord med glögg och självklart övernattning i vackra hotellrum med en välfylld frukostbuffé morgonen därpå. Vill ni spendera några dagar extra med familjen går det även att boka fler nätter.

Så ta med era nära och kära och njut av lugnet och den familjära atmosfären som någon av våra pärlor kan erbjuda. För det är vad julen handlar om, gemenskap och att få vara nära familjen.

Vill ni ändå fira jul i hemmets lugna vrå, men slippa matlagningen, kan ni beställa julcatering från någon av våra pärlor. Förutom maten kan vi även tillhandahålla servering, disk och dekorering. Allt för att göra ert julfirande till den bästa julen på länge.

Läs mer om julweekend på respektive pärla nedan:

Dufweholms Herrgård.

Gripsholms Värdshus.

Södertuna Slott. 

  

Ny hemsida – Gripsholms Värdshus i Mariefred

Nya hemsidor!

Den uppmärksamme har kanske sett att två av våra pärlors hemsidor har ändrat utseende på senaste tiden. I ett omfattande arbete har vi över en tid uppdaterat sidorna för att ge dem ett modernt utseende och underlätta för våra gäster att hitta vad de söker. I nuläget är det Gripsholms Värdshus och Dufweholms Herrgård som fått ett lyft.

Vi vill med uppdateringarna också kunna lyfta det vi tycker är speciellt med varje plats, för att på ett enkelt och snyggt sätt visa våra besökare vad de kan förvänta sig när de besöker någon av våra pärlor i Sörmland. Hoppa in och kolla vad ni tycker!

Näst på tur är Södertuna Slotts hemsida. Det arbetet är igång och kommer vara färdigt strax innan julbordspremiärerna. Vi ser fram emot när alla sidor är uppdaterade!

 

Följ projekt Baderskan

I ett tidigare inlägg har vi berättat om att vi på Svenska Kulturpärlor köper den lokalt kända Strandrestaurangen i Mariefred som stått oanvänd sedan år 2009. En vackert belägen byggnad precis invid Mälaren som under början av 1900-talet var ett varmbadhus och tvättstuga där både kläder och Mariefredsbor skrubbades och tvättades rena. Byggnaden gick då under namnet Baderskan.

Tanken är nu att vi under några års tid ska planera, bygga, restaurera och skapa en ny mysig mötesplats dit Mariefredsbor och besökare kan bege sig för en stunds avkoppling och umgänge. Vår plan är dessutom att byta tillbaka till det ursprungliga namnet Baderskan. Vi ser fram emot att blåsa nytt liv i denna fantastiska byggnad och sätta Svenska Kulturpärlors prägel på ytterligare en historisk pärla.

Baderskan

Eftersom detta är ett projekt som ligger oss varmt om hjärtat, och då vi sett att intresset för vad som kommer att hända med Strandrestaurangen är stort bland lokalbefolkningen, har vi valt att dela med oss av projektets arbetsgång – vad som är planerat, vad som händer och när det händer.

Vi har därför skapat en tidslinje som vi kontinuerligt kommer att uppdatera med information om projektet. Är ni intresserade av vad som händer med Baderskan är ni varmt välkomna att besöka vår sida, Projekt Baderskan!

Nordiska Mästerskapen i Food Truck 2018

Snart dags för Nordiska Mästerskapen i Food Truck!

Förberedelserna inför Nordiska Mästerskapen i Food Truck 2018 är i full gång. Den 20–21 juli är det åter dags för en av Mariefreds största folkfester. Årets mästerskap förväntas dessutom bli ett publikrekord då inträdet till festivalen och tävlingen är gratis för alla besökare. Cirka 12 000 besökare brukar prova sig runt bland de cirka 30 exklusiva food trucks som finns på plats. I år lanseras dessutom ett stort antal helt nya truckar – spännande!

“Vi är stolta och glada att kunna presentera detta stora arrangemang i vårt älskade Mariefred även i år. Mat, fest och gemenskap är vi väldigt bra på och det är extra roligt när man kan få bjuda en stor publik att vara delaktig.” – Fredrik Åström, VD Svenska Kulturpärlor och medarrangör.

Själva tävlingen avgörs av en speciellt utvald jury som proväter sig igenom hela utbudet och korar vinnare i kategorierna Bästa Kötträtt, Bäst Fisk- och Skaldjur, Bästa Vego, Bästa Dessert och Bästa Koncept. Precis som vanligt uppmuntras publiken och alla besökarna att själva rösta på sin egen favorit alla kategorier, för priset Folkets Röst.

Nytt för i år är priset Årets Nyhet, som koras i samarbete med mediapartnern Eskilstuna-Kuriren, som även producerar en unik tidning om truckarna och festivalen. Tidningen kommer bland annat att delas ut under festivalen.

Camilla Sandblad, samordnare för iMariefred:
“Att folk reser långt bara för att deltaga och besöka oss för detta är något vi är glada över, det visar att Mariefred är en attraktiv plats för roliga och annorlunda kvalitets-events.”

Mattias Kroon, matskribent och projektledare:
“Food Trucks är en trend som bara blir starkare och håller högre kvalitet för varje år som går. Detta kommer hålla i sig länge till och det är otroligt roligt att få stötta alla duktiga matlagare såhär i början. Mariefred är den naturligt perfekta platsen för en jättefest av det här slaget.”

Välkomna till Mariefred den 20–21 juli för en riktigt smakrik folkfest!

Årets Sommarjobbare instiftat av Svenska Kulturpärlor

Arbetar Årets Sommarjobbare hos er?

Svenska Kulturpärlors VD Fredrik Åström har tagit initiativ till en ny ärofylld utmärkelse – Årets Sommarjobbare! En utmärkelse som inte bara ska lyfta fram och uppmuntra riktigt duktiga sommarjobbare. Den ska också få upp allmänhetens ögon för restaurangbranschen, en bransch med stora karriärmöjligheter.

Alla restauranger, barer och caféer har möjlighet att nominera sin bästa sommarjobbare. En sommarjobbare som med sitt engagerade och hängivna arbete har levererat service utöver det vanliga till deras gäster. Kort och gott en person som gjort stor skillnad inom restaurangbranschen under sommaren 2018!

Den lyckliga som får äran att bli Årets Sommarjobbare 2018 belönas dessutom med en lyxig weekend på Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred eller Södertuna Slott utanför Gnesta. Vilket pris!

Nomineringen är öppen till 31 augusti och i september kommer en jury bestående av profiler från restaurangsverige välja ut vinnaren. Jurydeltagarna kommer inom kort att presenteras på aretssommarjobbare.se där ni också kan nominera era duktiga sommarjobbare.

Diplom – Årets Sommarjobbare 2018

Catering från Svenska Kulturpärlor

Sommarcatering – mathantverk på väg!

Oavsett om du behöver mat till picknick-korgen, en sjurätters till familjemiddagen eller en vällagad bröllopsmeny kan vi hjälpa dig. Vi får ofta förtroendet och förmånen att leverera vår catering till gäster runtom i Sörmland. Vi leverar catering från våra tre pärlor Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta.

Mathantverk på väg från Svenska Kulturpärlor    Fantastisk personal på cateringuppdrag

Vi strävar alltid efter att vår catering ska vara en kunglig upplevelse och vi jobbar för att uppfylla alla dina önskemål, oavsett vilka de är. Det bästa med vår catering är att du inte bara kan beställa fantastiskt god mat, du kan även välja att vi tar hand om servering och disk. Du kan även boka vår Food truck, ett garanterat uppskattat inslag under ert event. I vår Food truck serveras modern street food inspirerad av de klassiska sörmländska slottsköken.

Catering från Svenska Kulturpärlor     Catering med fullservice

Oavsett vart du vill få maten levererad gör vi vårt bästa för att göra dig nöjd. Vi har tidigare levererat catering till fester i Stockholm och Strängnäs samt bröllop i Nyköping, Norrköping och Mariefred för att nämna några platser.

Läs mer på våra respektive pärlor; Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta.

Höstens kick-off på Svenska Kulturpärlor

Kicka igång hösten med företaget hos Svenska Kulturpärlor!

Det är dags att börja planera inför höstens kickstart! Vad är en bättre start på hösten än att ta med vänner och kollegor på en riktigt härlig upplevelse? Umgås kring roliga aktiviteter, ät, festa och njut av en god natts sömn i våra pärlors sköna sängar.

Vi erbjuder höstens kick-off på tre av våra pärlor; Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta. I kick-off-paketet får ni välja mellan tre olika aktiviteter och tre olika matupplevelser. Varför inte kombinera en 5-kamp med en härlig grillbuffé eller en avkopplande spa-stund med vegobuffé? På våra pärlor finns något för alla.

Pris: 1 695 kr per person inklusive boende i delat dubbelrum (Minimum 6 personer). Dagspaket utan övernattning: 695 kr per person.

Läs mer och boka på respektive pärlas sida, Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott. Har ni några funderingar är ni varmt välkomna med era frågor. Välkomna till en riktigt härlig upplevelse!

Höst kick-off på Dufweholms Herrgård Höst kick-off på Gripsholms Värdshus Höst kick-off på Södertuna Slott

Knivsliparkurs på Södertuna Slott

Vässade inför sommaren

I veckan som gått har våra kök på Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott haft besök av Filip Jovanovic, en av få riktigt begåvade knivslipare i Sverige. Filip har tidigare även besökt Dufweholms Herrgård och det är vår kökschef Johan där som tipsat våra andra pärlor om Filips kunskaper. Filips företag Knifelife är det enda i Sverige som åker ut till kunderna och handslipar knivar, vilket är perfekt för oss som alltid vill ha bra redskap men inte vill skicka iväg dem för slipning. På Södertuna Slott höll Filip en mycket uppskattad knivsliparkurs och vi bad Filip berätta lite om slipkonsten.

– Jag använder samma metod som samurajerna i Japan använde för att slipa sina svärd. Det är en tradition man fortfarande brukar där man använder japanska stenar som är stora som en hand. Jag lägger de plana stenarna i blöt och slipar därefter eggen. Sedan går jag över på läder för den yttersta skärpan.

Filip berättade också om den vanligaste slipmetoden, bandslip. En effektiv slipmetod som tyvärr, i fel händer, kan göra knivarna väldigt grova efter en tids användning. Slipningen blir extra känslig för misstag då slipbanden är så grova och snurrar snabbt och kan göra att mycket metall försvinner i slipprocessen.

– Slipar man fel med bandslip kryper eggen upp på bladet och även om eggen blir vass blir bladet tjockare. Effekten blir att en klyver råvarorna med en tjock kniv, när målet i själva verket är att skapa skäreffektivitet snarare än bara skärpa. En kniv ska falla genom en potatis – den ska inte behöva tryckas genom potatisen.

Har du några tips till vanliga hemmakockar?

– Absolut! Man bör skicka iväg sina knivar till grundslipning lite då och då och gärna till en firma som gör det för hand. Sedan är det också bra om man själv, mellan slipningarna, kan skärpa upp sin kniv hemma med ett brynstål. En enkel rullslip är tyvärr inte att rekommendera eftersom man i längden kommer förstöra eggen då den slipas mer på vissa ställen och därmed kommer att träffa skärbrädan ojämnt.

Varför inte göra som oss på Svenska Kulturpärlor?

Kontakta Knifelife och skicka iväg era knivar för slipning. Mer information hittar ni på deras facebooksida: KnifelifeByFico