Knivsliparkurs på Södertuna Slott

Vässade inför sommaren

I veckan som gått har våra kök på Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott haft besök av Filip Jovanovic, en av få riktigt begåvade knivslipare i Sverige. Filip har tidigare även besökt Dufweholms Herrgård och det är vår kökschef Johan där som tipsat våra andra pärlor om Filips kunskaper. Filips företag Knifelife är det enda i Sverige som åker ut till kunderna och handslipar knivar, vilket är perfekt för oss som alltid vill ha bra redskap men inte vill skicka iväg dem för slipning. På Södertuna Slott höll Filip en mycket uppskattad knivsliparkurs och vi bad Filip berätta lite om slipkonsten.

– Jag använder samma metod som samurajerna i Japan använde för att slipa sina svärd. Det är en tradition man fortfarande brukar där man använder japanska stenar som är stora som en hand. Jag lägger de plana stenarna i blöt och slipar därefter eggen. Sedan går jag över på läder för den yttersta skärpan.

Filip berättade också om den vanligaste slipmetoden, bandslip. En effektiv slipmetod som tyvärr, i fel händer, kan göra knivarna väldigt grova efter en tids användning. Slipningen blir extra känslig för misstag då slipbanden är så grova och snurrar snabbt och kan göra att mycket metall försvinner i slipprocessen.

– Slipar man fel med bandslip kryper eggen upp på bladet och även om eggen blir vass blir bladet tjockare. Effekten blir att en klyver råvarorna med en tjock kniv, när målet i själva verket är att skapa skäreffektivitet snarare än bara skärpa. En kniv ska falla genom en potatis – den ska inte behöva tryckas genom potatisen.

Har du några tips till vanliga hemmakockar?

– Absolut! Man bör skicka iväg sina knivar till grundslipning lite då och då och gärna till en firma som gör det för hand. Sedan är det också bra om man själv, mellan slipningarna, kan skärpa upp sin kniv hemma med ett brynstål. En enkel rullslip är tyvärr inte att rekommendera eftersom man i längden kommer förstöra eggen då den slipas mer på vissa ställen och därmed kommer att träffa skärbrädan ojämnt.

Varför inte göra som oss på Svenska Kulturpärlor?

Kontakta Knifelife och skicka iväg era knivar för slipning. Mer information hittar ni på deras facebooksida: KnifelifeByFico

Gripsholms Värdshus Tävling

Linn och Stina i semifinal i Årets Lily Bollinger

I årets upplaga av Lily Bollinger Award tog sig våra sommelierer Linn Henriksson och Stina Lundstedt till semifinalen som hölls i måndags. Stort grattis! Tävlingen som anordnas av Arvid Nordqvist hedrar den legendariska champagneänkan Lily Bollinger och sätter fokus på kvinnliga sommelierer.

Vi ställde några frågor till nyss hemkomna Linn och Stina. Först en klassisk sportfråga:

Hur känns det?

Stina: – Kul! Ingen av oss knep en finalplats, men är oerhört nöjda ändå, så vi tänker att vi kammar hem finalplatsen nästa år.

Hur förberedde ni er inför tävlingen? 

Stina: – Jag har faktiskt inte övat särskilt mycket inför denna tävling. Utan jobbat mer med viner i kombination mat och dryck i vintras.

Linn: – Jag har under året pluggat hårt för att bli klar med min sommelierutbildning. Vilket jag gjorde nu under våren. Jag valde att tävla för att se vilken nivå jag ligger på och hur jag kan utveckla mig som sommelier.

Vilka är era förebilder i branschen? 

Stina: – Mina förebilder i branschen är Karina Tholin och Tony Fredriksson, både sommelier på Lammet och Grisen Sälen/Öland. Dom har hjälpt mig under hela min utbildning och jag ser upp till dom väldigt mycket.

Linn: – Min förebild är Åsa Wahlström, som idag arbetar så Solera. Hon har både utbildat personal inom Svenska Kulturpärlor samt vart ansvarig för vår vinkällare. En väldigt kompetent sommelier, ödmjuk och korrekt.

Och så sist, har ni några vinrekommendationer? 

Stina: – Jag blir chockad själv att jag ens säger det här, men på vårat blindprov fick vi en ny prosecco. Casa Belfi Colfòndo Prosecco 129 kr på Systembolaget. Ett ofiltrerat nytt mousserande vin med stor syra i munnen och mycket frukt. Passar bra som det är en sommardag eller till fisk och skaldjur. Rekommenderar varmt!

Linn: – Jag älskar champagne, en torr, krispig blanc de blancs slår sällan fel. Jag skulle rekommendera Champagne Larmandier-Bernier Longitude 399 kr på Systembolaget. Vinet odlas biodynamiskt och görs i en torr stil. Perfekt att njuta av i sommarvärmen med lite skaldjur eller bara som den är.

Rösta på Södertuna Slott till Årets Slottshotell 2018 - vinn en lyxig slottsweekend

Södertuna Slott är nominerade till Årets Slottshotell 2018 – rösta och vinn en lyxig slottsweekend!

Södertuna Slott är vår fantastiska och ståtliga pärla som ligger belägen strax utanför Gnesta i vackra Sörmland. Här har ni, förutom historiska och ståtliga slottssalonger och hotellrum, även en välgörande relaxavdelning och en fantastisk natur precis utanför portarna. I vårt kök lagas fantastisk mat där vi tar vara på de smakrika råvaror som finns i Sörmland. Det är med andra ord mycket som talar för att vår pärla Södertuna Slott faktiskt förtjänar titeln Årets Slottshotell 2018! I slutändan är det ni gäster som väljer vem vinnaren är, men vi hoppas och håller tummarna på att ni väljer oss!

Den som är med och hjälper Södertuna Slott att vinna titeln genom att rösta är också med i en tävling där man kan vinna en lyxig slottsweekend. Vi vill såklart att ni både röstar på oss och väljer att spendera er vinst på Södertuna Slott, vi hoppas att vi ses!

Ni kan läsa mer och rösta på www.aretsslottshotell.se. Omröstningen är öppen fram till den 11 juni!

Tack på förhand bästa gäster!
Med vänlig hälsning

Personalen på Södertuna Slott och Svenska Kulturpärlor

Boka ert sagobröllop på Södertuna Slott utanför Gnesta

Sagolika bröllop i slottsmiljö

Sommarmånaderna är här och med dem kommer vår starkaste bröllopssäsong. Södertuna Slott utanför Gnesta är vår främsta aktör för bröllopsbokningar, från maj månad till september är alla helger abonnerade för ståtliga bröllopsfester i våra slottssalar. Att gifta sig på Södertuna Slott är en magisk upplevelse, det är helt enkelt något speciellt med att befinna sig i slottsmiljö.

”Det bästa med att gifta sig på Södertuna Slott skulle jag säga är att man kan ha hela slottet exklusivt för sitt sällskap och att man får hjälp med så mycket! Plus att det är så himla vackert på slottet, oavsett årstid.” – Madelene Fredricson, bröllopskoordinator, Södertuna Slott.

På Södertuna Slott har vi arrangerat bröllop åt förälskade brudpar i många år både på soliga sommardagar och gnistrande vinterdagar. Här kan ni viga er i kyrkan tvärs över sjön, själva välja en plats i vår vackra slottspark eller i någon av slottets salar. Madelene Fredricson är bröllopskoordinator på Södertuna Slott och har arbetat med att förverkliga gästers drömbröllop i cirka 12 år.

”Eftersom jag varit ganska många år på slottet, så kan jag slottet utan och innan, och vet vad som funkar bra och inte. Samtidigt som man måste våga testa nya saker måste man också vara lyhörd för brudparets tankar och idéer. Jag är väldigt ärlig med brudparen, jag är trygg och vågar säga vad som funkar bra och mindre bra. För mig är det noga med att det är deras bröllop, inte mitt eller slottets, så det ska verkligen vara deras ”prägel” på bröllopet.” – Madelene.

Ett tips om ni är intresserade av att boka bröllop på Södertuna Slott är att vara ute i god tid, att planera bröllop kan ta tid med många frågor som snurrar i huvudet. Vill man dessutom ha ett specifikt datum på slottet bör man vara ute ca 1,5 år innan.

Vi anordnar självklart bröllop på våra andra vackra pärlor; Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm och Gripsholms Värdshus i Mariefred. Oavsett vad ni söker efter till er stora dag kan vi garantera att vi har något för er.

Korvkiosk från 50-talet vid Dufweholms Herrgård

Vi säger välkommen till familjen åt en gammal raritet

Här i de närmsta dagarna har vi på Svenska Kulturpärlor utökat vår samling av historiska byggnader. Den här gången välkomnar vi en riktig raritet, nämligen Mariefreds första korvkiosk.

”Det är ursprungligen Mariefreds första korvkiosk från mitten på 50-talet. Jag hittade den helt förfallen efter att den använts som lekstuga de senaste 30 åren i Fågelsången i Mariefred.”
– Fredrik Åström, VD Svenska Kulturpärlor.

Korvkiosken kommer att ställas upp vid Dufweholms Herrgård strax utanför Katrineholm. Där kommer den utgöra ett bra komplement till de historiska byggnader och redskap som redan finns där, som den 100-åriga lanthandeln och allmogemuseumet. På museet finns också ett tryckeri, en frisörsalong, ett apotek, ett skomakeri och ett allmogehem uppställt för beskådan.

Planerna för den gamla korvkiosken är i nuläget inte helt färdiga. Som ett första steg kommer den att inredas tidstypiskt. Har ni tur kanske ni i framtiden också kommer att få prova på hur det var förr när varmkorv serverades från den lilla glasluckan.

”Korvkiosken blir ett kul tillskott till Dufweholms Herrgård. Då jag har en hel del gamla korvsaker så ska den också inredas så att det ser ut som en kiosk från 50-talet. Och förhoppningen är att vi skall servera korv till vickning ibland!” – Fredrik.

När Fredrik får frågan om det finns planer på att hämta fler historiska byggnader till Dufweholms Herrgård säger han att man aldrig ska säga aldrig, dyker rätt saker upp så finns intresset.

Vi rekommenderar därför att ni passar på att boka in ett besök till Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm. Njut av en svunnen tid och väck gamla minnen till liv i herrgårdens historiska omgivning. Vi ses!

Nu pågår omfattande renoveringar för Strandrestaurangen i Mariefred

Svenska Kulturpärlor utökar och renoverar

Nu står det klart att vi på Svenska Kulturpärlor köper Strandrestaurangen i Mariefred. Vår VD Fredrik Åström räknar med att det kommer ta cirka fyra år innan Strandrestaurangen är färdig för att tas i bruk. Innan dess kommer en ny detaljplan och bygglov tas fram och en omfattande renovering genomföras. Strandrestaurangen kommer drivas i Gripsholms Värdshus regi som ett komplement till den redan existerande hotell- och restaurangverksamheten.
— Vi vill utöka byggnaden och bygga ett mindre hotell med åtta till tio rum. Det blir inget eget hotell utan tanken är att det ska driftas från Gripsholms Värdshus, berättar Fredrik.

Än är det inte klart hur ombyggnationen ska göras. Men troligen kommer terrassen med utsikt mot Mälaren, som tillkommit senare än själva huset, att rivas. Anledningen är bland annat för att ge plats åt en uteservering som är tänkt att byggas på pontoner i vattnet där hotellgäster och allmänhet sedan ska kunna äta och dricka gott. Den mer än 100 år gamla fastigheten har stått tom sedan 2009 och är i stort behov av en upprustning.
— Byggnaden är inte Q-märkt men vår ambition är alltid att värna om kulturhistoriska byggnader. Just nu är den i ett bedrövligt skick men läget är enastående. Vi kommer lägga väldigt många miljoner på att få ordning på huset, säger Fredrik Åström.

Efter sina omfattande renoveringar kommer Strandrestaurangen passa väl in i Mariefredsmiljön och förhoppningsvis bli ett minst lika uppskattat inslag för allmänheten som Gripsholms Värdshus är idag. Utöver renoveringarna finns även planer på att anlägga en vinkällare i bottenvåningen som ska fungera som ett slags vinfacksuthyrning då det har eftersökts av privatpersoner. Alla finare viner kräver varsam behandling och lagring i rätt förhållanden och alla har inte den möjligheten hemma. Men om det går att genomföra ser vi först när vi fått tillgång till huset och kan börja arbeta.

I övrigt är det mycket som händer på våra pärlor just nu. Vi genomför stora investeringar och renoveringar på Gripsholms Värdshus, Södertuna Slott och Dufweholms Herrgård. Där vi bland annat renoverar 11 hotellrum på Södertuna Slott och på Dufweholms Herrgård anlägger vi nytt avlopp, fjärrvärme och vattensystem. Vi utökar även med ett BnB med fem rum utmed gatan vid Dufweholms Herrgård. Och som ni kanske sett har vi nyligen haft premiär för Gripsholms Bed & Breakfast Premium där vi lagt till 22 extra rum med hotellstandard. Vi arbetar ständigt för att göra våra pärlor ännu bättre för våra gäster.

Sommar med uteservering på Gripsolms Värdshus

Vårvärmen är här!

Vårsolen och den underbara värmen ser ut att hålla i sig över helgen. Därför plockar vi på Gripsholms Värdshus fram våra utemöbler och smygstartar vår uteservering. Passa på att ta en härlig promenad i solskenet och besök oss för en Afternoon Tea med smakfulla bakverk på lördag eller vår brunch med smått och gott uppdukat till buffé på söndag. Vi har redan smygstartat vår utomhusbar och serverar öl, vin, läsk och andra alkoholfria alternativ under helgerna, om vädret tillåter. Varför inte komma förbi värdshuset på ett gott glas bubbel i vårsolen?

Vår uteservering öppnar officiellt fredagen den 18 maj och då drar sommarsäsongen igång med full kraft. I sommar har vi självklart vår populära Räkfrossa och härliga trubaduraftnar. Nu närmast har vi söndagen den 29 april en svängig afton på Club Swing där underhållningen levereras av Bengan Jansson & Janne Åström. Och på måndag, den 30 april, är det Valborgsfest på värdshuset där ni kan njuta av de härliga tonerna från RAOL som spelar i Skänken efter majbrasan. Ta gärna en titt i vårt kalendarium, där hittar ni datum för Räkfrossa, trubadurkvällar och fler roliga aktiviteter i Mariefred!

Besök gärna våra andra pärlor i Sörmland och njut av vårvärmen. På Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm och Södertuna Slott utanför Gnesta serverar vi också goda drycker och mat för hela familjen. Välkomna!

Sommar på Dufweholms Herrgård

Fira in sommaren med oss!

Låt oss presentera vår kickstart inför sommaren – Sommarfesten. Ta med kollegorna eller vännerna och njut av glada aktiviteter och god mat i goda vänners lag. Våra tre pärlor Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott har sin egen variant av Sommarfesten men gemensamt för de alla är att de har tre aktivitetsval och tre middagsval. Vi vågar därför garantera att det finns något för alla hos oss på Svenska Kulturpärlor. Välj bland aktiviteter som brännboll, relax, smaktestet, fem-kampen och drinkmixen, vi vågar lova att ni inte kommer att ha en enda tråkig stund hos oss.

På kvällen får ni njuta av våra duktiga kockars specialkomponerade menyer med härliga sommarsmaker. Ni kan ni välja mellan flera somriga alternativ som en härlig grillmeny med klassiska grilltillbehör, en fräsch vegomeny med alla säsongens primörer och sörmländska smaker, havets meny där fisk och skaldjur har huvudrollen eller för den som vill testa nya spännande rätter har vi menyn; Nyskapande värdshuset.

Efter en heldag av spännande och utmanande aktiviteter och god mat kan ni spendera natten i något av våra mysiga hotellrum för att njuta av en härlig frukostbuffé morgonen därpå. Besök gärna våra pärlor, Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta och läs mer om våra somriga alternativ. Varmt välkomna till Sommarfesten hos Svenska Kulturpärlor!

Kulturpärlor bygger världens längsta foodtruck

APRIL APRIL. För att kunna möta efterfrågan på streetfood satsar vi nu långsiktigt och bygger världens längsta foodtruck. Det är ett projekt som påbörjades för exakt ett år sedan och som vi idag väljer att göra publikt.

Att få till en folkabuss med dragspelsfunktion har varit en av utmaningarna i projektet. Möjligheterna att exempelvis parkera i en rondell, där många människor rör sig, är en stor uppsida med den unika funktionen. Det är en ny form av drive thru som vi tror kan konkurrera med snabbmatsrestaurangerna. Att den nya foodtrucken istället för 1 serveringslucka har totalt 3 stycken gör att vi har räknat ut att vi kan sälja tre gånger så snabb mat.

Genom ett förstärkt tak kommer vi erbjuda våra gäster att njuta av maten på en takterrass. Den kommer också användas för att producera närodlade grönsaker. Planerna på att bygga ett lusthus på taket är också i full gång.

”Läget är under kontroll”, meddelar Markus Sundsgård som är fastighetsansvarig på Svenska Kulturpärlor.

Fredrik Åström, VD på Svenska Kulturpärlor, som också är stor samlare av skyltar är mycket nöjd över att de lyckats få tag på registreringsskylten APR 001 på den nya foodtrucken.

”Vi tycker hela konceptet känns lite buss-igt”, lägger han till i en kommentar.

Missa inte när foodtrucken parkerar runt Mariefreds Ångbåtsstation under Nordiska Mästerskapen i Foodtruck den 20-21 juli!

Pelles Lusthus i Nyköping

Stora hotellplaner i Nyköping

Under det senaste året har vi på Svenska Kulturpärlor arbetat med planerna på att utveckla vår etablering i Nyköping. Pelles Lusthus är stängt för renovering men planerna runt verksamheten fortsätter.

Vi har i dagarna fått klartecken från Nyköpings kommun att gå vidare med våra idéer genom ett optionsavtal där vi under två års tid har möjlighet att förvärva ett större område längs Nyköpingsån.

Detta uppmärksammades bland annat i Södermanlands Nyheter där vi i en artikel berättar om vår målsättning. Vi vill skapa en oas i staden med såväl stor uteservering, konferensmöjligheter och hotellverksamhet. Idag äger vi två fastigheter på marken, Pelles Lusthus och det vi kallar Gula villan. Båda dessa kommer, om allt går som planerat, att ingå i det nya hotellkonceptet.

Läget; centralt i Nyköping, en timme från Stockholm och längs med vackra Nyköpingsån – ger oss en möjlighet att skapa en till kulturpärla som kan ge så väl lokalbefolkningen som tillresta en fantastisk plats att njuta av god mat och härliga upplevelser.

Vårt första steg blir att utreda i vilken omfattning det finns fornlämningar och även eventuella föroreningar i marken sedan tiden då den använts för bland annat Nyköpings mässingsbruk. Vi ser detta som ett spännande och långsiktigt projekt inom Svenska Kulturpärlor!